INTIMATE AND EXPANSIVE FAMILY HOME

 

This was a large and challenging project to make a comfortable and well organized family home from an existing 1950’s bungalow with an indoor pool addition. The existing house was large and odd and the challenge was to make it functionally and aesthetically consistent and appropriate for an active family.

With a compressed timeframe we completed a thorough design study and then started demolition and built four separate additions to the original volume of the house. A large main room was built in the centre of the house adjacent to the swimming pool. A central axis from the new entry pavilion through the new main space and into the swimming pool organizes the circulation and connections between the principal rooms.

The two storey main room ends with a large fireplace at one end and is surrounded by a one storey interior “porch” that overlooks the gardens and valley beyond. Landscaping and balancing of the room’s elements disguise the fact that the room is not at the centre of the property and in fact borrows views of the valley over neighbouring property. A large kitchen is at the other end of the room with a study on a balcony above which overlooks most parts of the house.

A consistent design approach in the house helps to unify the parts into a consistent whole. Natural materials, views from large glazed areas and a simple colour palate continue through all areas. American walnut floors, walnut cabinets, ash ceilings and structural members, honed and flamed dark gray granite and slate and natural colours were used throughout the house to unify the different spaces.

The new building and the renovation portion of the job was extensive and addressed all mechanical and electrical systems, insulation and building perimeter, windows, and all interior and exterior finishes. In addition all exterior elements were rebuilt and the site was extensively landscaped and planted. Curb appeal and street presence were important factors in the design of the front of the house. Layers of roof line, landscaping and screens make an understated image of this large house from the street.

 
Photo Credits: Ted Yarwood
 
Media:
GREAT ROOM – KELVIN BROWNE

 
LINK TO MEDIA | BACK TO PROJECTS | PREVIOUS PROJECT | NEXT PROJECT