ART COLLECTOR’S HOUSE

 

This house was completely rebuilt within the shell of a Victorian house at the end of a quiet street in Central Toronto. The challenges were many: to establish a modern interior that respects the historic exterior context, to create an open and flowing space while providing distinct and sometimes soundproof spaces within the whole and to provide a suitable background for the owners collection of paintings and sculpture. The tall and narrow proportions of Victorian residential design are used in the transformation of the interior spaces. Natural light is brought deep into all areas of the normally dark interior through a variety of devices: steel screens, floating stair risers,

glass walls and sliding wood panels rather than walls allow stairs and other service spaces to be connected to the whole. The central two storey dining room and adjacent courtyard provides a centre to all areas of the house. Rich and diverse materials and colours provide a background for the owners vibrant collection of art. Pale yellow walls, Jatoba floors, textured limestone and slate, cherry cabinets, perforated metal screens and reclaimed ash stair treads make for an enhanced neutral context.

Media: WHAT LIES BENEATH A PRETTY FACE – JANE GADD

 
BACK TO PROJECTS | PREVIOUS PROJECT | NEXT PROJECT