RAVINE HOUSE

 

Sitting on the edge of a ravine in central Toronto, this family house inserts its modern presence within the scale and rhythm of the surrounding streetscape.

Built over existing foundations without expanding the existing footprint presented many challenges in approvals and foundation reconstruction, underpinning and site access.

Continuous open spaces were achieved by using large glass walls and selected views which expand the living space to balconies and terraces outside. The terraces and green roofs also offer privacy to the rooms inside looking out.

Custom materials and finishes were used throughout the house,  Cold rolled steel stair structure and wall cladding, reclaimed hickory floors, tempered and etched glass panels. Beech wood reclaimed from the bottom of Georgian Bay was used for cabinets, wood ceilings and stair treads. This wood acquires a tannin stain from resting on the lake bottom. Lighting and artwork are an integrated part of the design.

Photo Credits: Ted Yarwood
 
Media:
GREAT SPACES: SEE INSIDE A MOORE PARK HOME THAT FEELS LIKE A FAMILY-SIZED TREE HOUSE – MATTHEW HAGUE

LINK TO MEDIA | BACK TO PROJECTS | PREVIOUS PROJECT | NEXT PROJECT