TRADITIONAL EXTERIOR / MODERN INTERIOR

 

A complete reorganization and rebuild within the shell of a traditional centre hall house in central Toronto, this project uses a modernist aesthetic while staying close to the origins of the house and neighbourhood. The upper levels of the house were organized into a series of suites to provide maximum flexibility, a large open terrace on the top floor connects the larger bedrooms there.

A central four storey shaft lit from skylights above contains a U shaped floating glass and steel staircase with an open centre. Details include walnut stair treads on the steel structure and low level lighting.

The basement level was excavated to provide full headroom and more useable space. The bench type underpinning was an economical approach to increasing the ceiling height and the resulting “bench” was incorporated into the design of cabinet work and niches and alcoves which disguise the structural change and make this level similar in character to those above.

Media:
IN ROSEDALE, MAKING AN EFFORT TO FIT IN – CAROLYN LEITCH

 
Photo Credits: Ted Yarwood
 
LINK TO MEDIA | BACK TO PROJECTS | PREVIOUS PROJECT | NEXT PROJECT